Składniki:
ciasto: 1 szklanka mąki, 1 jajo, pół szklanki letniej wody
farsz: ¾ szklanki suszonych grzybów, 1 mała cebula, 1 łyżka masła, pół łyżki bułki tartej, 1 żółtko, sól, pieprz
Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i odcedzić (wywar grzybowy można wykorzystać do barszczu).Drobno posiekaną cebulkę usmażyć na maśle, dodać zmielone lub posiekane grzyby - chwilę podsmażyć. Wystudzić, połączyć z tartą bułką i żółtkiem, przyprawić do smaku. Zarobić z wymienionych składników luźne ciasto ( jak na pierogi), cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 4 centymetrów. Nakładać nadzienie, składać po przekątnej i dokładnie zlepiać brzegi ciasta, Następnie połączyć dwa przeciwległe rogi i dokładnie je skleić. Gotować w osolonej wrzącej wodzie, gdy wypłyną , są gotowe.
Uszka z grzybami są wigilijnym dodatkiem do barszczu czystego. W dni świąteczne podaje się barszcz z uszkami nadziewanymi farszem mięsnym.
Przepis: Beskid Dukielski