Składniki: 1,2 kg ziemniaków, 2 cebule, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka mąki, 2 jaja, sól, pieprz, majeranek, 1 szklanka tartej bułki, olej do smażenia
Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na jasno złoty kolor. Do wystudzonych ziemniaków dodać cebulkę, jaja, przyprawy, mąkę - krótko i dokładnie wymieszać. Uformować na desce wałek, pokroić go na plastry. Każdy plaster panierować w bułce tartej, nadać mu kształt owalny i usmażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Sznycle ziemniaczane można podawać z sosami ( pieczarkowym, pomidorowym, koperkowym lub mięsnym) i surówkami sezonowymi. Uformowane z tej masy małe krążki (średnicy około 5 cm) mogą być dodatkiem do II dania z mięsa. Aby sznycelki zachowały kształt powinny być grubsze. Ziemniaki nie mogą być rozgotowane. Nadmiar mąki pogarsza ich smak.
Przepis: Beskid Dukielski