Dania i potrawy

Sznycle z ziemniaków

Składniki: 1,2 kg ziemniaków, 2 cebule, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka mąki, 2 jaja, sól, pieprz, majeranek, 1 szklanka tartej bułki, olej do smażenia


Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na jasno złoty kolor. Do wystudzonych ziemniaków dodać cebulkę, jaja, przyprawy, mąkę  - krótko i dokładnie wymieszać. Uformować na desce wałek, pokroić go na plastry. Każdy plaster panierować w bułce tartej, nadać mu  kształt owalny i usmażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Sznycle  ziemniaczane można podawać z sosami ( pieczarkowym, pomidorowym, koperkowym lub mięsnym) i surówkami sezonowymi. Uformowane z tej masy małe krążki (średnicy około 5 cm) mogą być dodatkiem do II dania z mięsa. Aby sznycelki zachowały kształt powinny być grubsze. Ziemniaki nie mogą być rozgotowane. Nadmiar mąki pogarsza ich smak.


Przepis: Beskid Dukielski

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION