Dania i potrawy

Sznycle smażone

Składniki: 0,25 kg mięsa wołowego, 0,25 kg mięsa wieprzowego, 1 duża bułka lub 4 łyżki ugotowanej kaszy albo 5 ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Dodatki: Pół łyżki smalcu lub oleju, pół cebuli, 1 jajo, tarta bułka lub razowa mąka do otoczenia mięsa, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz


Wykonanie: Namoczyć bułkę i po napęcznieniu odcisnąć. Stopić tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę, zrumienić na jasno. Mięso opłukać pokrajać, zemleć wraz z odciśniętą bułką lub kaszą, względnie ziemniakami. Do masy mięsnej  dodać jajo, usmażoną cebulę, sól, pieprz i wyrobić starannie łyżką. Masę podzielić na 6 części, każdą z nich obtoczyć w razowej mące, spłaszczyć i kształtować nożem okrągły kotlet. Następnie rozgrzać tłuszcz, włożyć nań sznycle i usmażyć z 2 stron na niewielkim ogniu. Gdy mięso pod naciskiem wydziela mętny sok, dosmażyć na mniejszym ogniu. Sznycle podawać z ziemniakami kwaśnymi warzywami.


Przepis: Markowa

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION