Dania i potrawy

Studzielina

Składniki: 2 nóżki wieprzowe, 1 golonka, 1 pęczek włoszczyzny, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz


Wykonanie: Nóżki i golonkę oczyścić, sparzyć, zalać trzema  litrami zimnej wody, gotować około 2,5 godziny na wolnym ogniu ( wywar powinien „mrugać”). Dodać oczyszczone jarzyny i cebulę zrumienioną jak do rosołu,  gotować na małym ogniu jeszcze godzinę. Mięso odcedzić, obrać od kości, pokroić w kostkę. Wywar przyprawić rozgniecionym czosnkiem i przecedzić przez bardzo gęste sito. Ułożone w salaterce mięso zalać schłodzonym wywarem i studzić.


Podawać z octem lub cytryną.


Przepis: Beskid Dukielski

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION