Składniki: 4 nóżki cielęce lub 1 kg golonki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 0.5 selera, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 1 białko, sok z dwóch cytryn
Wykonanie: Nóżki lub golonkę opalić i oskrobać. opłukać i sparzyć wrzątkiem. Jarzyny oskrobać i opłukać, cebulę posiekać. Nóżki zalać 2 litrami wody, dodać jarzyny, cebulę, czosnek i przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 3 godziny. Nóżki wyjąć, obrać z mięsa, do wywaru wlać ubite białko i sok z cytryn. Zagotować i przecedzić przez sito wyłożone gazą. Mięso pokroić w zapałkę i ułożyć w formie. Zalać wywarem doprawionym sola i pieprzem. Wsadzić do lodówki dla zastudzenia. Podawać z sokiem z cytryny lub octem – można go wymieszać z 4 łyżkami pokrojonych ziół: koper, natka pietruszki, szczypiorek i bazylia. Można dodać pokrojoną w zapałkę gotowana szynkę.
Przepis: Maria Staniszewska, Bukowa (Gmina Brzostek)