Dania i potrawy

Stolniki pieczone

Składniki: 1 główka kapusty, 2 kg ziemniaków, 300 g twarogu, 1 cebula, 1 jajko, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu


Wykonanie: Kapustę sparzyć jak na gołąbki. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, włożyć na sitko, aby odciekły z wody. Dodać jajko surowe, sól, i pieprz do smaku. Wyrobić ciasto. Przygotować farsz – 6 ziemniaków ugotować, podusić, dodać garść twarogu, podsmażona cebulę, do smaku przyprawić solą i pieprzem. Można dodać garść ugotowanej, słodkiej kapusty (odciśniętej z wody). Na sparzone liście kapusty nałożyć cienką warstwę ciasta z tartych ziemniaków. Liść składamy na pół. Tak przygotowane stolniki pieczemy w piecu chlebowym (piekarniku) tak długo, aż liście będą brązowe, a ciasto się zarumieni. Po upieczeniu polać śmietaną lub tłuszczem i dusić jeszcze przez kilkanaście minut w brytwance.


Przepis: Myczkowce (mina Solina)

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION