Dania i potrawy

Stolniki - pierogi z tartych ziemniaków, pieczone na liściach kapusty

Składniki: 2 kg ziemniaków, 4 łyżki mąki, 1 cebula, 1 łyżka soli, pół łyżki pieprzu, 300 g skwarków ze słoniny, 1 główka kapusty, lekko sparzona,


Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć z wody, do ziemniaczanego farszu dodać przysmażoną cebulę i skwarki ze słoniny, sól, i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wyrobić i nakładać na liście kapusty, następnie piec na blasze w piecu lub piekarniku.


Przepis: Aliela Stec, Olchowce

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION