Dania i potrawy

Sok z kapusty - war

Składniki: 1 litr kwasu z kapusty, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki pieprzu


Wykonanie: Litr waru z kiszonej kapusty przecedzić przez sitko, jeśli zbyt kwaśny rozcieńczyć przegotowaną wodą, dodać pieprzu, trochę cukru. War wykorzystywano jako napój a w czasie postu jedzono z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.


Przepis: Tereza Kyszczak – Tradycijni lemkiwśki strawy

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION