Dania i potrawy

Smalczyk czyli „mazidło chyrowskie”

Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego ze słoniną, 50 dag boczku wędzonego, 50 dag cebuli, cząber, lubczyk, sól gruboziarnista


Wykonanie: Mięso zmielić, na wolnym ogniu wytopić z niego tłuszcz, dodać boczek. Ogrzewać  do uzyskania jasno złotego koloru tłuszczu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko ją zarumienić, przyprawić do smaku. Przestudzić, wlać do słoików. Jeszcze ciepły smalczyk studzić w słoikach odwróconych do góry dnem, aby cebula i skwarki nie osiadały na spód słoja. Stosować do smarowania  ciepłego wiejskiego chleba.


Przepis: Barbara Marchewka, Chyrowa (Beskid Dukielski)

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION