Dania i potrawy

Schabowe na winie

Składniki: 70 dag schabu bez kości, 2 cebule, 2 kwaśne jabłka, 1 szklanka białego wina, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka masła, pół szklanki oleju, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki, przyprawa do zup, sól, pieprz


Wykonanie: Cebulę i jabłka obrać, pokroić w plastry, poddusić na maśle i przyprawić. Schab pokroić na 6 plastrów, rozbić tłuczkiem, przyprawić, oprószyć mąką i obsmażyć. Kotlety ułożyć na podduszonej cebuli, wlać wino, dusić około 20 minut. Miękkie mięso wyłożyć na ogrzany półmisek. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną połączoną ze śmietaną, zagotować, doprawić do smaku. Kotlety polać sosem. Podawać z kluskami i surówką.


Przepis: Olga Sokół Lubatowa (Beskid Dukielski)

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION