Składniki: 70 dag schabu bez kości, 2 cebule, 2 kwaśne jabłka, 1 szklanka białego wina, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka masła, pół szklanki oleju, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki, przyprawa do zup, sól, pieprz
Wykonanie: Cebulę i jabłka obrać, pokroić w plastry, poddusić na maśle i przyprawić. Schab pokroić na 6 plastrów, rozbić tłuczkiem, przyprawić, oprószyć mąką i obsmażyć. Kotlety ułożyć na podduszonej cebuli, wlać wino, dusić około 20 minut. Miękkie mięso wyłożyć na ogrzany półmisek. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną połączoną ze śmietaną, zagotować, doprawić do smaku. Kotlety polać sosem. Podawać z kluskami i surówką.
Przepis: Olga Sokół Lubatowa (Beskid Dukielski)