Składniki: główka kapusty, 4-5 ziemniaków, 10 dag słoniny lub boczku, łyżka mąki, pieprz, sól
Wykonanie: Kapustę obrać, wyciąć głąb. Pokroić w drobną kosteczkę i sparzyć. Na dnie naczynia położyć ziemniaki pokrojone na 4 części, a na to kapustę. Zalej wrzącą wodą, posól i ugotuj do miękkości. Słoninę lub boczek pokroić, wysmażyć. Na tym zrobić złotą zasmażkę (rozprowadzić ją wodą z kapusty) i połączyć z kapustą. Wszystko roztłuc na masę, dodając dużo pieprzu. Parzybroda ma być ostra. Do potrawy można dodać liść laurowy i ziele angielskie, ale przed dodaniem zasmażki należy je usunąć. Można też dodać ugotowaną i przetartą białą fasolę.
Przepis: Koła Gospodyń Wiejskich z gmin: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica, Lesko, Uherce Mineralne