Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami
Składniki: 1 litr kwaśnego mleka, 60 dag mąki, 2 jaja, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 porcja cukru waniliowego, 1 kg jabłek, cukier puder do posypania, olej do smażenia
Wykonanie: W misce mleko połączyć z jajami, cukrem, solą, dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, cukier wanilinowy i dokładnie wyrobić ciasto o gęstości śmietany. Przed smażeniem dodać jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubej tarce. Łyżką metalową lub małą chochelką nabierać ciasto i formować na rozgrzanym tłuszczu małe racuszki. Smażyć na oleju dwa razy z każdej strony. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Przepis: Grażyna Kłap, Równe (Beskid Dukielski)