Dania i potrawy

Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami

Składniki: 1 litr kwaśnego mleka, 60 dag mąki, 2 jaja, 1 łyżka cukru, ½  łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 porcja cukru waniliowego, 1 kg jabłek, cukier puder do posypania, olej do smażenia

Wykonanie: W misce mleko połączyć z jajami, cukrem, solą, dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, cukier wanilinowy i dokładnie wyrobić ciasto o gęstości śmietany. Przed smażeniem dodać jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubej tarce. Łyżką metalową lub małą chochelką nabierać ciasto i formować na rozgrzanym tłuszczu małe racuszki. Smażyć na oleju  dwa razy z każdej strony. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

Przepis: Grażyna Kłap, Równe (Beskid Dukielski)
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION