Składniki: 3 kg kapusty kwaszonej, 2 średnie główki kapusty świeżej, 2 kostki smalcu, 2 kg mięsa gulaszowego, 1,5 – 2 kg kiełbasy, przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku
Wykonanie: Kapustę świeżą pokroić i ugotować w lekko osolonej wodzie, gdy miękka odcedzić. Kapustę kwaszoną ugotować oddzielnie, gotować dłużej od świeżej. Mięso gulaszowe podsmażyć na smalcu w brytfance do miękkości na złoty kolor. Kiełbasę pokroić i podsmażyć lekko na tłuszczu na patelni. Gdy kapusta ugotowana i mięso gotowe, połączyć wszystkie składniki razem, dodać kilka ziarenek zioła angielskiego, liść laurowy, dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Wszystko to razem dusić na wolnym ogniu od 30 min. do 1 godziny.
Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich Jasionów (gmina Haczów)