Dania i potrawy

Pyzy nadziewane fasolą

Składniki:

ciasto: 1,5  kg ziemniaków, 1 łyżka mąki – do podsypania, 15 dag słoniny, sól

farsz: 30 dag fasoli, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, 1 jajo, pół łyżeczki zmielonego kminku, sól, pieprz, majeranek

Wykonanie: Namoczyć opłukaną fasolę w przegotowanej wodzie na około 12 godzin. Następnie ją ugotować i zmielić w maszynce. Połączyć z jajem i zrumienioną cebulą oraz przyprawić.

Sporządzić ciasto. Pół kilograma ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę i wystudzić. Resztę ziemniaków obrać, zetrzeć na miazgę, odcisnąć. Odczekać do wytrącenia skrobi z odciśniętego soku ziemniaczanego, delikatnie zlać klarowny sok. Połączyć ugotowane ziemniaki, odciśniętą miazgę ziemniaczaną, skrobię z dna naczynia, sól i zarobić ciasto. Uformować wałek  gruby na 4-5 centymetrów, pokroić go w plastry. Każdy plaster nadziewać farszem z fasoli, skleić i utoczyć kulkę. Gotować w osolonej wodzie w jednej warstwie, od wypłynięcia na powierzchnię od  5 do 10 minut ( zależnie od wielkości). Wyjmować łyżką cedzakową, opłukać wrzątkiem i osączyć. Polać zrumienioną cebulą ze skwarkami.

Popularne są nadzienia  z ugotowanego mięsa lub kiełbasy, z dodatkiem zrumienionej cebuli i pikantnych przypraw. Ciekawy smak mają pyzy  nadziewane serem białym z cebulą, bryndzą lub nadzieniem  z oscypków. Z samego ciasta można  również wykonać pyzy bez nadzienia, nadając im kształt kuli. Aby zwiększyć wartość witaminową tego dania, należy podawać pyzy z surówkami np. czerwonej lub kwaszonej kapusty.

Przepis: Beskid Dukielski

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION