Składniki:
ciasto: 1,5 kg ziemniaków, 1 łyżka mąki – do podsypania, 15 dag słoniny, sól
farsz: 30 dag fasoli, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, 1 jajo, pół łyżeczki zmielonego kminku, sól, pieprz, majeranek
Wykonanie: Namoczyć opłukaną fasolę w przegotowanej wodzie na około 12 godzin. Następnie ją ugotować i zmielić w maszynce. Połączyć z jajem i zrumienioną cebulą oraz przyprawić.
Sporządzić ciasto. Pół kilograma ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę i wystudzić. Resztę ziemniaków obrać, zetrzeć na miazgę, odcisnąć. Odczekać do wytrącenia skrobi z odciśniętego soku ziemniaczanego, delikatnie zlać klarowny sok. Połączyć ugotowane ziemniaki, odciśniętą miazgę ziemniaczaną, skrobię z dna naczynia, sól i zarobić ciasto. Uformować wałek gruby na 4-5 centymetrów, pokroić go w plastry. Każdy plaster nadziewać farszem z fasoli, skleić i utoczyć kulkę. Gotować w osolonej wodzie w jednej warstwie, od wypłynięcia na powierzchnię od 5 do 10 minut ( zależnie od wielkości). Wyjmować łyżką cedzakową, opłukać wrzątkiem i osączyć. Polać zrumienioną cebulą ze skwarkami.
Popularne są nadzienia z ugotowanego mięsa lub kiełbasy, z dodatkiem zrumienionej cebuli i pikantnych przypraw. Ciekawy smak mają pyzy nadziewane serem białym z cebulą, bryndzą lub nadzieniem z oscypków. Z samego ciasta można również wykonać pyzy bez nadzienia, nadając im kształt kuli. Aby zwiększyć wartość witaminową tego dania, należy podawać pyzy z surówkami np. czerwonej lub kwaszonej kapusty.
Przepis: Beskid Dukielski