Składniki:
ciasto: 50 dag mąki, 4 dag drożdży, 2 jaja,1 szklanka mleka, 1 łyżka margaryny, 1 łyżeczka cukru, sól
farsz: 70 dag świeżych grzybów / pieczarki, rydze, maślaki/, 1 cebula, dag masła, sól, pieprz
Wykonanie: Grzyby dokładnie oczyścić, szybko wypłukać w zimnej wodzie, aby nie wchłonęły zbyt dużo płynu. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle, dodać drobno pokrojone grzyby i przyprawy - dusić do miękkości. Zredukować płyn. Przyprawić do smaku.
Sporządzić ciasto. Mleko ogrzać, dodać drożdże, cukier i szklankę mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać jajo, resztę mąki i na końcu roztopioną margarynę. Wyrośnięte ciasto przerobić i uformować wałek. Pokroić wałek na niezbyt duże kawałki, brać je w dłonie formując kulki. Wyrośnięte kulki, rozpłaszczyć w dłoniach, nadziewać grzybami i formować kulki. Duży rondel napełnić do połowy wodą, przykryć gazą i mocno ją obwiązać, by utworzyła się równa powierzchnia. Na gazę luźno układać wyrośnięte pyzy, nakryć je szczelnie dużą pokrywką lub metalową miską. Gotować na parze około pół godziny. Podawać z przyprawioną śmietaną lub sosami.
Przepis: Grażyna Kłap, Równe (Beskid Dukielski)