Dania i potrawy

Postna jabłczanka

Składniki: 1kg jabłek, 1 szklanka mleka, 1 łyżka mąki, 2 litry wody, sól, cukier


Wykonanie: We wrzącej wodzie ugotować oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Wszystko przetrzeć  przez gęste sito, zagęścić mąką połączoną z mlekiem i zagotować . Osłodzić i lekko osolić. Zupę można podawać gorącą lub  schłodzoną. Dodatkami mogą być: ziemniaki, młody ugotowany bób lub grzanki. Smak zupy jest ciekawszy, gdy dodamy do niej otartą skórkę z cytryny, szczyptę cynamonu i wyciśniemy do niej trochę soku z cytryny.


Przepis: Beskid Dukielski

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION