Dania i potrawy

Bigos po jałowsku

Składniki:

  • 2 kg cebuli,
  • 2-3 papryki czerwone,
  • 80 dkg kiełbasy albo boczku wędzonego,
  • 2 średnie przeciery pomidorowe,
  • tłuszcz do smażenia, sól, pieprz i liść laurowy, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, czerwona fasola, vegeta

 

Wykonanie: Cebule obrać, paprykę wypłukać i oczyścić. warzywa pokroić w podłużne paski i dusić na patelni z dodatkiem tłuszczu. Kiełbasę pokroić w kostkę i na osobnej patelni podsmażyć na rumiany kolor, dodać do cebuli. Bigos dusić na wolnym ogniu, z miarą podlewając wodą, na koniec dodać przecier pomidorowy, przyprawy, śmietanę celem zagęszczenia potrawy. Dusić jeszcze przez 5-10 minut.

 

Przepis: „Zamłyniaki” w składzie: Jadwiga Widomska, Danuta Wawryszczuk, Anna Dwornicka, Teresa Dwornicka, Barbara Dziwisz, Jałowe (gmina Ustrzyki Dolne)

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION