Placuszki „śmietanowce”
Składniki:3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki gryczanej, 6 białek, 2 szklanki śmietany 30%, 1 szklanka mleka, 3 łyżki masła, 3 dag drożdży, 1 łyżka cukru, sól, oliwa lub olej rzepakowy, cukier puder
Wykonanie: W jednej szklance ciepłego mleka rozprowadzić drożdże, sól, cukier, mąką gryczaną i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą składników i roztopionym masłem. Pod koniec dodać ubitą pianą z białek. Rozgrzać na patelni tłuszcz, łyżką formować placuszki i smażyć je z obu stron na rumiano. Podawać posypane cukrem pudrem, z dżemem, konfiturami lub bitą śmietaną ze świeżymi owocami.
Przepis: Beskid Dukielski