Dania i potrawy

Placki ziemniaczane

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 2 cebule, 1 jajo, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, olej, smalec – do smażenia

Wykonanie: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na miazgę. Dodać jajko, sól, pieprz oraz  tyle mąki, aby związać wypływający sok ziemniaczany. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu nieduże cienkie placki, rumieniąc je z obydwu stron.

Dawniej, placki smażono bez tłuszczu na płycie kuchennej, gdy w domu była śmietana smarowano nią placki i wkładano je na chwilę do rondla, aby „oddały”. Gospodynie z rożnych domostw naszego regionu urozmaicają smak placków dodając do masy ziemniaczanej startą cukinię,  posiekaną kiszoną kapustę,  pokrojoną kiełbasę, skwarki z boczku lub słoniny, drożdże. Stosują różne przyprawy: majeranek, roztarty czosnek, paprykę, bazylię, rozmaryn. Chętnie są spożywane duże placki ziemniaczane, smażone na powierzchni całej patelni, składane na połowę i  nadziewane: duszonymi pieczarkami  lub innymi świeżymi grzybami, kapustą duszoną z cebulą lub grzybami, duszonym mięsem.

Przepis: Beskid Dukielski
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION