Placki ziemniaczane

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 2 cebule, 1 jajo, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, olej, smalec – do smażenia
Wykonanie: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na miazgę. Dodać jajko, sól, pieprz oraz tyle mąki, aby związać wypływający sok ziemniaczany. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu nieduże cienkie placki, rumieniąc je z obydwu stron.
Dawniej, placki smażono bez tłuszczu na płycie kuchennej, gdy w domu była śmietana smarowano nią placki i wkładano je na chwilę do rondla, aby „oddały”. Gospodynie z rożnych domostw naszego regionu urozmaicają smak placków dodając do masy ziemniaczanej startą cukinię, posiekaną kiszoną kapustę, pokrojoną kiełbasę, skwarki z boczku lub słoniny, drożdże. Stosują różne przyprawy: majeranek, roztarty czosnek, paprykę, bazylię, rozmaryn. Chętnie są spożywane duże placki ziemniaczane, smażone na powierzchni całej patelni, składane na połowę i nadziewane: duszonymi pieczarkami lub innymi świeżymi grzybami, kapustą duszoną z cebulą lub grzybami, duszonym mięsem.
Przepis: Beskid Dukielski