Dania i potrawy

Placki ziemniaczane - bandurjanki

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 2 łyżki mąki, pół łyżki soli, 1 szklanka śmietany

Wykonanie: Surowe, oczyszczona ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać sól, jajko, 1-2 łyżek mąki i wszystko dobrze wymieszać. Przygotowaną masę łyżką kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażyć z  obu stron. Podawać ze śmietaną albo masłem. Do kartoflanej masy czasem dodawano ser, kabaczki albo dynię. W górach pieczono bandurianki w piecu chlebowym, na liściach ze świeżej kapusty lub klonu.

Przepis: Tereza Kyszczak – Tradycijni lemkiwśki strawy
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION