Dania i potrawy

Pieróg z kaszy gryczanej i ziemniaków

Składniki:
ciasto: 1 szklanki  mleka, 5 dag drożdży, 1 jajko, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, mąka (ile zabierze)
farsz: 1 szklanki  kaszy gryczanej, 1 kg ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz, tłuszcz

Wykonanie: Do miski wlać mleko, dodać drożdże, sól, szczyptę cukru, trochę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie dodać jajko, mąkę, olej i wyrobić wolne ciasto. Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia. Ziemniaki ugotować, kaszę zaparzyć, cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać sól, pieprz. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połową wyłożyć na blaszce, dać farsz i drugą połowę ciasta, gdy podrośnie posmarować jajkiem i piec w piekarniku.

Przepis: gmina Stubno
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION