Pieróg z kaszy gryczanej i ziemniaków
Składniki:
ciasto: 1 szklanki mleka, 5 dag drożdży, 1 jajko, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, mąka (ile zabierze)
farsz: 1 szklanki kaszy gryczanej, 1 kg ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz, tłuszcz
Wykonanie: Do miski wlać mleko, dodać drożdże, sól, szczyptę cukru, trochę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie dodać jajko, mąkę, olej i wyrobić wolne ciasto. Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia. Ziemniaki ugotować, kaszę zaparzyć, cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać sól, pieprz. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połową wyłożyć na blaszce, dać farsz i drugą połowę ciasta, gdy podrośnie posmarować jajkiem i piec w piekarniku.
Przepis: gmina Stubno