Dania i potrawy

Pierogi tarte (Warenyki tarte)

Składniki: 2 kg ziemniaków, 1 kg ziemniaków gotowanych, 1 łyżka soli, 150 g masła

Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce. Trochę ziemniaków ugotować na farsz. Tarte ziemniaki odcisnąć przez ścierkę, dodać sól, pieprz i jajko. Wyrobić na jednolita masę. Formować podłużne pierogi w dłoniach. Nakładamy niewielką ilość farszu z ugotowanych , przyprawionych i pomaszczonych ziemniaków. Gotować  do miękkości ciasta tartego. Podawać z tłuszczem lub śmietaną.

Przepis: wieś Łączki (gmina Lesko)
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION