Dania i potrawy

Bigos

Składniki:

  • 2 kg kapusty kwaszonej,
  • 1 kg kapusty białej,
  • 1.5 kg mięsa mieszanego wieprzowiny i wołowiny,
  • 0.7 kg kiełbasy wiejskiej,
  • 0.2 kg chudego wędzonego boczku,
  • 0.1 kg cebuli, kg suszonych grzybów,
  • 3 łyżki powideł lub suszonych śliwek,
  • pół szklanki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki czerwonego wina,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 ziarna jałowca, 10 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 goździki, 1 liść laurowy, sól

 

Wykonanie: Mięso opłukać natrzeć przyprawami upiec albo udusić. Cebulę pokroić w piórka i dodać do mięsa. Grzyby, namoczyć podgotować i pokroić w paski. Śliwki suszone opłukać. Kapustę kwaszoną niezbyt kwaśną, posiekać, gotować w małej ilości wody około 1,5 godziny. Dodać poszatkowaną świeżą kapustę i grzyby. Gotować nadal, dodać pokrojone w kostkę mięso razem z powstałym sosem. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, obrumienić na patelni i dodać do potrawy. Wszystko gotować około 2 godzin, mieszać, aby się nie przypaliło. Dodać powidła, musztardę, koncentrat pomidorowy, wino, gotować jeszcze pół godziny.

 

Przepis: Beskid Dukielski

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION