Pierogi z serem
Składniki:
ciasto: 3 szklanki maki, ¾ szklanki mleka lub wody, jajko, pół łyżeczki soli,
farsz: 800 g sera, pół szklanki cukru , 2 jajka , sól
Wykonanie: Do gotującego się cieczy (1/3 szklanki wody lub mleka) dodać część mąki, potem starannie wymieszać resztę mleka lub wody w pokojowej temperaturze z solą i jajkiem (lepiej z samym żółtkiem), resztę mąki, wymieszać ciasto, zostawić je by wyrosło na 40 minut. Ser wymieszać z solą, cukrem i surowymi jajkami. Na ciasto, rozwałkowane w cieniutkie niewielkie placki dać ser, zalepić by zakryć ser, uformować odpowiednio po bokach palcami, i opuszczać je po kolei do kipiącej, posolonej wody w garnku ok. 5-7 minut. Gotowe pierogi polać masłem lub śmietaną.
Przepis: gmina Stubno