Dania i potrawy

Pierogi z serem (warenyki z serem)

Składniki: pół kg twarogu, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, pół kg mąki pszennej


Wykonanie: Świeży ser dobrze zetrzeć, dać jajko, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Przesiać 500 g pszenicznej mąki, dodać jajko, posolić i na wodzie zagnieść na twarde ciasto, wykonać pierogi i ugotować (pierogi należy rzucać na wrzątek) Pierogi można robić na słodko, dodając cukru do sera.


Przepis: Tereza Kyszczak – Tradycijni lemkiwski strawy

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION