Dania i potrawy

Pierogi pieczone z kapustą, jagodami, makiem lub serem

Wykonanie: Z mąki, wody i drożdży zrobić rozczyn i postawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać do ciasta dwa razy więcej mąki niż rozczynu, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ugotować kapustę kiszoną i słodką. Odcisnąć z wody, podsmażyć na patelni na maśle lub oleju z cebulą. Popieprzyć, posolić do smaku i trzymać na wolnym ogniu pod przykryciem około pół godz. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość palca, posypać mąką. Kroimy kwadraty napełniamy farszem i robimy pierogi. Kiedy są gotowe smarujemy masłem albo olejem, układamy n posmarowanej blaszce i pieczemy w piecu 1 godz. W en sam sposób robimy pierogi z serem, jagodami i makiem.

Przepis: Maria Gocz, Zyndranowa (Beskid Dukielski)
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION