Pierogi pieczone z kapustą, jagodami, makiem lub serem
Wykonanie: Z mąki, wody i drożdży zrobić rozczyn i postawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać do ciasta dwa razy więcej mąki niż rozczynu, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ugotować kapustę kiszoną i słodką. Odcisnąć z wody, podsmażyć na patelni na maśle lub oleju z cebulą. Popieprzyć, posolić do smaku i trzymać na wolnym ogniu pod przykryciem około pół godz. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość palca, posypać mąką. Kroimy kwadraty napełniamy farszem i robimy pierogi. Kiedy są gotowe smarujemy masłem albo olejem, układamy n posmarowanej blaszce i pieczemy w piecu 1 godz. W en sam sposób robimy pierogi z serem, jagodami i makiem.
Przepis: Maria Gocz, Zyndranowa (Beskid Dukielski)