Pierogi z kapustą i serem
Składniki: Ciasto pierogowe, takie jak w poprzednim przepisie.
farsz: 1 główka kapusty, 2 cebule, 30 dag sera białego, sól, pieprz
Wykonanie: Kapustę oczyścić podzielić na ćwiartki i zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować. Osączyć dokładnie kapustę z wody, posiekać, połączyć ze zrumienioną cebulą. Gdy kapusta będzie wystudzona, dodać pokruszony widelcem ser. Nadzienie przyprawić do smaku. Rozwałkować ciasto. Na wykrojone krążki nakładać nadzienie , dokładnie zlepiać pierogi i odkładać na posypaną mąką deskę. Gotować w jednej warstwie we wrzącej osolonej wodzie. Ugotowane pierogi przelać wrzątkiem i polać zrumienionym masłem.
Jako omastę do tych pierogów gospodynie stosują wysmażoną na masełko śmietankę, potrawa ta ma wtedy specyficzny smak.
Przepis: członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Równego (Beskid Dukielski)