Dania i potrawy

Bób po brzostecku

Składniki:

  • 2 szklanki bobu,
  • 50 dag suchej kiełbasy,
  • łyżka smalcu,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • łyżeczka zmiażdżonego czosnku,
  • 0,5 szklanki wina,
  • łyżka listków mięty, listek laurowy, pietruszka, koperek, sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie: Kiełbasę nakłuć widelcem, włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, gotować 5 minut, ostudzić, pokroić w plasterki. W naczyniu o grubym dnie stopić smalec, dodać szczypiorek, młoda cebulkę oraz przyprawy. Dodać przygotowaną wcześniej kiełbasę, dusić pod przykryciem 20 minut. Dodać bób i pietruszkę, zdjąć przykrywkę i ciągle mieszając dusić aż bób będzie zupełnie miękki. Przyprawić do smaku.

 

Przepis: Genowefa Tomaszewska, Brzostek

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION