Dania i potrawy

Pierogi razowe pieczone

Składniki:
ciasto: 1 kg mąki razowej, pszennej (zboże mielone w żarnach), 30 g tłuszczu (masło), 1 jajko
farsz: 1 cebula usmażona, 1kg kaszy gryczanej, 1 łyżeczka sól, 1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie: Kaszę ugotować z dodatkiem odrobiny soli i tłuszczu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Z ugotowaną kaszą wymieszać cebulę doprawić solą i pieprzem.

Ciasto zagnieść. Odkrajać i rozwałkowywać do grubości około 0,5 cm. Wykrawane np. szklanką okręgi, napełniać farszem i zlepiać. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby łatwo się sklejało.

Pierogi układać na blaszkę, na tłuszczu, piec w piekarniku 20 minut.

Przepis: Aniela Stec, Olchowce
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION