Pierogi z kaszą gryczaną
Składniki:
ciasto: 35 dag mąki, jajko, ok. 2/3 szklanki letniej wody, sól
nadzienie: 10 dag kaszy gryczanej, 2 dag tłuszczu do kaszy, 30 dag ziemniaków, 15 dag sera twarogowego, 10 dag cebuli, tłuszcz, sól, pieprz do smaku, 10 dag słoniny.
Wykonanie: Kaszę opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą (szklanka) z dodatkiem tłuszczu, zagotować mieszając. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i ugotować na parze. Ziemniaki umyć, obrać opłukać, zalać wrzącą wodą i ugotować. Zemleć razem z serem, wymieszać z kaszą oraz drobno pokrojona i usmażona cebulą, doprawić do smaku. Zrobić ciasto pierogowe i wykrawać szklanką krążki. Nakładać nadzienie i lepić pierogi. Po ugotowaniu okrasić skwarkami.
Przepis: Koła Gospodyń Wiejskich z gmin: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica, Lesko, Uherce Mineralne