Dania i potrawy

Paluszki (haluszki)

Składniki: 4 ziemniaki, 1 jajko, pół kg mąki, 1 łyżeczka soli


Wykonanie: Zagniatając ciasto na haluszki, do mąki dodać 3-4 ugotowane ziemniaki roztarte na tarce, jajko, sól. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Podzielić na części, wytoczyć wałki grubości 2-3 cm, lekko rozpłaszczyć ręką i pociąć na kawałki szerokości palca. Gotować w posolonym wrzątku. Podawać z roztopionym masłem, podsmażoną cebulą. Można je również posypać serem lub bryndzą.


Przepis: Tereza Kyszczak – Tradycijni lemkiwski strawy

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION