10 marca 2006 roku wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych
Receptura i producent:
Wiesława Szal
Koło Gospodyń Wiejskich
Korniaktów
Charakterystyka: Placki pieczone na płycie kuchennej. owalne lub prostokątne. Wielkość: szerokość10x15 cm, wysokość: 1,5 cm. Barwa zewnętrzna – beżowo-słomkowa; na przekroju – kolor ciasta chlebowego. Przypominająca konsystencję upieczonego chleba; w dotyku gładkie, z wypieczoną skórką. Przyjemny, delikatny smak wiejskiego chleba
Tradycja, pochodzenie oraz historia:
Proziaki to potrawa spożywana przez mieszkańców Podkarpacia od ponad 150 lat. Prosty przepis na proziaki jest przekazywany ustnie z pokolenia na pokolenie. Właśnie z przekazu ustnego wiadomo, że proziaki sporządzało się z mąki pszennej – najlepiej razowej, jajek, kwaśnego mleka i śmietany, dodając niewielką ilość sody, soli i cukru. Proziaki należą współcześnie do prawdziwych rarytasów kuchni staropolskiej. Dziś nadal są chętnie przygotowywane i spożywane. Ich smak i aromat odbiega znacznie od współczesnych produktów.
Niezastąpionymi dodatkami do proziaków jest świeże wiejskie masło lub słodka śmietana. Można podawać je także z zimnym mlekiem. Ze względu na szybkie przygotowanie często zastępowały podstawowy produkt – chleb wiejski. Pieczono je bez tłuszczu bezpośrednio na płycie kuchennej. Na Podkarpaciu proziaki znane są także pod innymi, ale bardzo zbliżonymi nazwami np.: prołzioki, prouzioki czy prozioki.