29 marca 2006 roku wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych
Producent:
Zakład Mięsny „Jasiołka”
38-450 Dukla
ul. Nadbrzeżna 1
tel. 013 43 308 02
Charakterystyka produktu rolnego: Powierzchnia naturalnej osłonki – czysta, lekko wilgotna; powierzchnia osłonki sztucznej – czysta, sucha;na przekroju poprzecznym składniki równomiernie rozmieszczone. Kształt osłonki naturalnej-żołądka – owalny; jelito sztuczne długości około 50 cm, końce związane; na przekroju poprzecznym przyjmuje formę okrągłą. W zależności od wielkości żołądka, średnica jelita sztucznego ok. 60-70mm. Barwa zewnętrzna osłonki naturalnej – od jasno- do ciemnoszaro-kremowej; osłonka sztuczna – przeźroczysta. Barwa farszu – mozaika kolorów od jasno- do ciemnoczerwonego (dla mięsa) i kremowego (dla tłuszczu). Smak i zapach charakterystyczny z wyczuwalnym dodatkiem przypraw, delikatnie pikantny. Salceson dukielski jest parzony w tradycyjnym kotle; charakteryzuje się wyjątkowym smakiem.
Tradycja, pochodzenie oraz historia:
Salceson wytwarzany był na terenach dukielszczyzny od pokoleń. Jego wyjątkowość zauważalna jest już po przekrojeniu, kiedy to dostrzec można mozaikę utworzoną z dużych kawałków mięsa, pochodzących z różnych elementów tuszy wieprzowej (barwa mięsa od jasnoróżowej do ciemnoczerwonej), połączonych naturalną galaretką bez stosowania żadnych dodatkowych substancji zagęszczających i żelujących. Specjalnie dobrana mieszanka przypraw nadaje salcesonowi charakterystyczny pikantny smak i zapach.