Kapusta wigilijna po Pysznicku
Kapusta wigilijna po pysznicku
19 sierpnia 2010 wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych
Producent:
Stowarzyszenie Kobiet Słomianej
ul. Wolności 60
37-403 Pysznica
Agnieszka Smalisz
tel. 15 642 18 15
Charakterystyka: Gęsta masa z widocznymi kawałkami grochu i smażonej cebuli. Smak kwaskowaty o zapachu charakterystycznym dla gotowanej kapusty z grochem i smażonej cebuli. Ma kolor kremowo-żółty.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Słomiana leży w gminie Pysznica, w której położony jest Park Krajobrazowy Lasy Janowskie. Lasy Janowskie są jednym z większych zwartych kompleksów leśnych w Polsce i stanowią część Puszczy Solskiej. W związku z tym, gmina Pysznica dba o przestrzeganiu zasady zrównoważonego rozwoju z troską o środowisko naturalne i dziedzictwo kulturowe.
Kapustę świąteczną w Pysznicy zawsze przygotowywano podczas wieczerzy Wigilijnej na Boże Narodzenie. Rano w dzień Wigilii stawiano garnek z napęczniałym grochem na blasze do gotowania i gotowano do miękkości. Zazwyczaj gotowano groch, tzw. bombę, w tej samej wodzie, w której był moczony. W osobnym garnku gotowano kapustę kiszoną, którą wybierano drewnianą łyżką z dębowej beczki. Następnie do garnka z kapustą wlewano zimną wodę i gotowano. Po niedługim czasie odlewano wodę i dodawano zimnej i ponownie gotowano do momentu, aż kapusta przestała być kwaśna. W końcowej fazie gotowania do kapusty dodawano 4 garście jagieł (kaszy jaglanej) uprzednio wypłukanej i gotowano do miękkości.
Do tak przygotowanej kapusty wlewano ugotowany groch razem z wodą, w której się gotował i wszystko gotowano powoli, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Nieco później dodawano podsmażoną na maśle cebulę oraz wiejskiej śmietany. Na koniec doprawiano solą, pieprzem i podawano do stołu wigilijnego dla wszystkich biesiadników. Kapusta wigilijna uważana była za przysmak i do tej pory jest w takiej formie podawana każdego roku podczas wieczerzy Wigilijnej w gminie Pysznica.