Wytwórnia Ciast i Lodów SANTOS Marek Bargieł

Wytwórnia Ciast i Lodów SANTOS Marek Bargieł

38-422 Krościenko Wyżne,

ul. Południowa 51

 



Firma została założona w 1974 r. w Krośnie przez ojca obecnego właściciela, cukiernika z wykształcenia i powołania, Józefa Bargieła. Na początku był to mały zakład produkujący kilkanaście rodzajów ciast. Za jego to sprawą siermiężne ciasta rodem z PRL-u zaczęły nabierać fantazji, lekkości i wyrafinowanych smaków. Wprowadził do dekoracji mało znane elementy z karmelu. Jego następca, syn Marek Bargieł, do perfekcji doprowadził doskonalenie kunsztu cukierniczego. Aby zapewnić sobie właściwej jakości dodatków do ciast, w 2003 r. wybudował nowoczesną Przetwórnię Owoców i Warzyw, w której powstaje ponad 40 różnych przetworów: nadzień do ciast, tortów, lodów, deserów oraz owoców dekoracyjnych, w tym m.in. osiem rodzajów przetworów z jabłek, przetwory z agrestu, pomarańczy, malin, truskawek, wiśni, moreli, czereśni, gruszek, jarzębiny, żurawiny, śliwki, anżeliki oraz dzikiej róży. Wszystkie przetwory powstają bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów.

Tradycyjne podkarpackie wypieki (z charakterystyczną dla regionu sezonowością) produkowane są – z oczywistymi modyfikacjami – w firmie od ponad 40  lat. W powołanym w zakładzie laboratorium czekolady produkuje się ok. 20 gatunków czekolad z różnymi dodatkami, m.in. z solą himalajską, karmelizowanymi płatkami róż oraz fiołków, także czekolada biała z miętą i czekolada mleczna z ręcznie pozyskiwaną skórką z pomarańczy.

Wszystkie produkty wykonywane są ręcznie oraz w małych seriach, co gwarantuje najwyższą jakość.

W zakładzie wytwarzane są także praliny, czekolady, owoce w czekoladzie oraz ciasteczka kruche, które są w sprzedaży w 11 sklepach firmowych w Krośnie, Jaśle, Dębicy, Ropczycach i Rzeszowie.

Równolegle powstaje tu linia produktów „Żurek polski”, czyli w procesie naturalnego ukwaszenia z naturalnych składników dwa rodzaje żurków: zakwas owsiano-żytni i zakwas owsiano-pszenny. Stanowią one bazę do wykonania tradycyjnego polskiego dania w każdej kuchni. Główny surowiec – różne gatunki mąki – pochodzi od lokalnych dostawców.

W ostatnich latach firma zdobyła za swoje wyroby kilkadziesiąt międzynarodowych i krajowych wyróżnień oraz nagród, wśród nich szczególnie cenny złoty medal na Mistrzostwach Świata w Barcelonie za figurki marcepanowe pojazdów kosmicznych oraz tytuł Mistrza Świata za pracę pt. „Wyprawa na Saturna” w Wiesbaden. Najciekawszym wyzwaniem w historii „Santosa” było wykonanie – z okazji 30-lecia – w 2004 r. tortu przedstawiającego w skali 1:1 samochód ford, który ważył 2500 kg. W jego przygotowaniu uczestniczyło 20 osób.

 

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION