Ciastkarnia „Paula” Elżbieta Piskorek

Ciastkarnia „Paula” Elżbieta Piskorek


36-065 Dynów,

ul. Dworska 40



 

 

Właścicielka Elżbieta Piskorek uśmiecha się na pytanie o datę założenia firmy. Bo rzeczywiście wybór na ten fakt 1 kwietnia 2012 r. można potraktować jako niezły żart prima-aprilisowy. Ale sumienne podejście do pracy całego sześcioosobowego zespołu, dzięki któremu w kilka lat udało się w tym miejscu rozwinąć zakład (przy ul. Dworskiej 40) i odległy o 500 metrów od niego sklep (przy ul. Mickiewicza 39) na parterze zabytkowej kamienicy,

przekonują, że do biznesu podchodzi ona bardzo poważnie.

Skąd bierze przepisy na wypieki? Z dawnych receptur dynowskich babć. Cały czas ma w pamięci smaki domowego ciasta przygotowywanego przez mamę. Chciała przypomnieć te dawne, dobre smaki i zapachy, bez współczesnych sztuczności czy konserwantów. A skąd składniki, bo o dobre teraz coraz trudniej? Tylko od sprawdzonych pod kątem jakości surowców hurtowni, popartych jeszcze certyfikatami. Jajka muszą być prawdziwe, mąka tylko od dobrego dostawcy, podobnie jak i masło. Nie używają żadnych mieszanek. A cena nie decyduje o zakupie, bo nie produkują na ilość.

Mimo takiego podejścia, ciastkarnia przygotowuje 60 (!) gatunków ciast, czyli po dynowsku placków krojonych. Samego sernika mają osiem rodzajów, m.in. czysty, z rosą, z brzoskwinią, z makiem i z masą orzechową. Uzupełnia to jeszcze zestaw 10 gatunków drobnych ciasteczek kruchych, m.in. z ziarnem, wiatraczki, rogaliki, warszawskie, kocie oczka. Są jeszcze oczywiście drożdżówki, pączki, kremówki, ptysie, eklery oraz torty.

Wszystkie wyroby pieczone są w piecach elektrycznych. Rękodzielnicze wypieki przygotowywane są z wykorzystaniem naturalnych składników wysokiej jakości, bez jakichkolwiek konserwantów i ulepszaczy. W efekcie – co szczególnie cenią sobie stali klienci – uzyskują wysokie walory smakowe ciasta domowego.

Właścicielka skończyła specjalny kurs pedagogiczny pozwalający na naukę w jej pracowni młodych adeptów sztuki cukierniczej. Aktualnie w cukierni uczy się dwójka stażystów.

Elżbieta Piskorek, mistrz cukiernik od 2013 r., szczególnie poleca kremówkę dynowską, nominowaną do Ogólnopolskiego Konkursu Polski Producent Żywności 2013.

 

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION