Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie na Podkarpaciu EKO BAŁON

Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie

na Podkarpaciu EKO BAŁON


38-455 Niżna Łąka,

ul. Łukasiewicza 9


 

 

Tradycja w liczącym 220 uli gospodarstwie pszczelarskim Marty i Krzysztofa Bałonów kontynuowana jest już w trzecim pokoleniu. Duże doświadczenie praktyczne nabyte w ciągu 20 lat prowadzenia pasieki oraz stała kontrola jakości wyrobów pozwalają wytwarzać miody najwyższej jakości. Co wspomaga jeszcze fakt, że pochodzą one m.in. z ekologicznie czystych terenów Jaśliskiego Parku Krajobrazowego. Potwierdzeniem walorów ich produktów jest posiadanie – przez gospodarstwo – od 2008 r. certyfikatu ekologicznego.

– Kiedy miód jest ekologiczny? Pasieka, w której powstaje musi być zlokalizowana na terenie, na którym stężenie szkodliwych substancji zanieczyszczających powietrze, glebę i wodę nie może przekraczać ściśle określonych wartości dopuszczalnych. Dodatkowo w promieniu maksymalnego zasięgu pszczół (ok. 3 km) powinny znajdować się gospodarstwa ekologiczne lub dzika roślinność. Na tych terenach eksplorowanych przez pszczoły nie mogą być stosowane żadne chemiczne opryski – wylicza Krzysztof Bałon. – Musi być także zachowana odpowiednia odległość pasieki od wysypisk i spalarni śmieci, ruchliwych dróg, autostrad itp., uniemożliwiająca znalezienie się szkodliwych substancji w miodach, pyłku, pierzdze i propolisie. Samo rozpoczęcie produkcji ekologicznej w pasiece poprzedza okres przejściowy trwający przynajmniej rok, a zanim powstanie pierwszy ekologiczny miód, muszą upłynąć trzy lata.

Marta i Krzysztof Bałonowie pszczelarstwem zajmują się profesjonalnie, o czym świadczą liczne wyróżnienia: „Najlepsza pasieka ekologiczna Podkarpacia (2009), za miód spadziowy ze spadzi jodłowej (EKOGALA 2010), Certyfikat na „Podkarpacki miód spadziowy” (2011), „Najlepszy Produkt Regionalny i Lokalny” za ekologiczną pierzgę w miodzie (2011), Najlepszy producent Podkarpackiego Miodu Spadziowego ze znakiem Chronionej Nazwy Pochodzenia (2011).

W swojej ofercie gospodarstwo posiada m.in. miody (leśny, ze spadzi jodłowej, wielokwiatowy, nawłociowy), pyłek kwiatowy, propolis, pierzgę w miodzie, miód z pyłkiem kwiatowym. Szczególnym zainteresowaniem klientów cieszy się miód nektarowo-spadziowy, z dominującą w nim spadzią z jodły pospolitej. Ma on typowo żywiczny aromat, przypominający zapach igliwia i łagodny smak. Ceniony przez znawców ze względu na walory odżywcze i smakowe.

 

 

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION