Poniżej wypisano wydawnictwa dotyczące podkarpackich kulinariów tradycyjnych, które ukazały się w ostatnich latach. Ich lista będzie się powiększać, zapraszamy więc do częstego odwiedzania.Katalog producentów produktów tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych (2022)
|
Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki (2020)
Zmieniające się motywy podróżowania, potrzeba niezwykłych, niepowtarzalnych doznań, powodują poszukiwanie nowych form i ofert turystycznych. Odwiedzających interesuje już nie tylko za ile, ale i gdzie, i co mogą zjeść. Albowiem regionalna, tradycyjna kuchnia to ważne element turystycznych wojaży, część historii naszego województwa. Podróże są też często okazją, aby doświadczyć w kuchni czegoś nowego albo powrócić do smaków, które nas urzekły. Zapraszamy więc na trzy trasy Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki: Bieszczadzką, Beskidzko-Pogórzańską i Północną, na których zgrupowane są obiekty naszych gastronomicznych tras. Zapraszamy do odkrywania tradycji kulinarnej regionu, która była, jest i będzie inspiracją dla kolejnych pokoleń kucharzy i kuchmistrzów.
75 Podkarpackich Smaków (2017)
Przygotowany katalog przedstawia 75 producentów z terenu województwa podkarpackiego z sektora przetwórstwa rolno-spożywczego. Są wśród nich piekarnie, cukiernie, pasieki, winnice, masarnie i zakłady mięsne, producenci wody gazowanej, soków i olejów, przetwórnie warzyw i owoców, a także spece od pierogów i serów. Łączy je generalnie szacunek do naszego dziedzictwa kulinarnego z naciskiem na jakość i ekologię. W większości przypadków są to firmy rodzinne, w których często drugie, a nawet już trzecie pokolenie nawiązuje do tradycji kulinarnej regionu, szanując jego kulturowe dziedzictwo. Wytwarzane w tych przedsiębiorstwach produkty powstają ze świadomej potrzeby ocalenia od zapomnienia tej tradycji oraz z zamiłowania do otaczającej nas natury.
Tradycyjny Aromat Podkarpackich Smaków
Atrakcje turystyczne województwa podkarpackiego to nie tylko świat drewnianych kościołów i cerkwi, wspaniałych pałaców, bezdroży Bieszczadów i Beskidu Niskiego czy nieskażonej przyrody Roztocza. Bogactwem regionu jest również lokalna tradycja i przysmaki podkarpackiej kuchni. Właśnie „zwiedzanie od kuchni” jest dobrym sposobem na poznanie dziedzictwa kulturowego naszego województwa.
Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki (2015)
Podróże „za smakiem” to wyjątkowa forma turystyki, zdobywająca w ostatnich latach szczególne uznanie na świecie. Regionalne potrawy, trunki stają się nie tyle smakowitym dodatkiem do wrażeń z podróży, ale celem wyjazdu samym w sobie. Dziedzictwo kulinarne jest istotnym elementem budowy marki turystycznej państwa i regionu. Przy wyborze celu podróży, dobra i oryginalna kuchnia często staje się decydującym argumentem.
Przewodnik po Rzeszowskim Szlaku Kulinarnym (2014)
Gdzie można w Rzeszowie solidnie, ciekawie, smacznie zjeść? Takie pytanie pada z ust niekoniecznie wyrafinowanego smakosza, ale każdego kto chciałby wypić rano dobrą kawę z rogalikiem, zamówić brunch, udać się na obiad czy kolację w gronie znajomych, właśnie w Rzeszowie. Stąd też i pomysł Sowarzyszenia „Pro Carpathia”, aby zebrać kilkadziesiąt różnych punktów gastronomicznych: barów, kawiarni, restauracji, restobarów, winiarni, a następnie przrdstawić ich ogólną charakterystykę. Lista pozwoliła stworzyć Rzeszowski Szlak Kulinarny, na którym znalazły się obiekty, warte uwagi. Czy to jedynie miejsca, gdzie można dobrze i ciekawie zjeść? Oczywiście, że nie – jest ich zdecydowanie więcej!
Przewodnik kulinarno-turystyczny po regionie (2013) Chęć zdobycia wiedzy i doświadczeń kulinarnych sprawia, że także i w Polsce turyści nie tylko odwiedzają „festiwale smaków”, jarmarki czy dożynki. Z biernego obserwatora i konsumenta chcą się stać uczestnikiem kulinarnej przygody – zależy im już także na uczestnictwie w rytuale przyrządzania jadła. Pragną w ten sposób zdobyć doświadczenia, które będą miały wkład w ich osobisty rozwój. Ten fizyczny i emocjonalny udział w poznawaniu tradycji kulinarnej regionu pozwala im lepiej zrozumieć mieszkańców i ich styl życia, a w ten sposób pełniej podróżować. Kulinarne Opowieści, czyli wędrówki po smakach województwa podkarpackiego (2012) Lokalną tradycję i przysmaki podkarpackiej kuchni można przekuć w promocyjny sukces mierzony liczbą zadowolonych turystów. Ten pierwszy przewodnik po regionalnej tradycji kulinarnej sygnalizuje najważniejsze zjawiska i skutecznie udowadnia, że Podkarpackie potrafi promować się ze smakiem. |
|||||||||||
Leksykon podkarpackich smaków (Pro Carpathia, 2007) Województwo podkarpackie z roku na rok umacnia swoją pozycję pośród producentów produktów tradycyjnych. Związane jest to z kultywowaniem bogactwa kulturowego naszego regionu. W tym kontekście szczególnego znaczenia nabiera troska o ochronę podkarpackiego dziedzictwa kulinarnego tak, by w niezmienionej formie zachować je dla potomnych. Z tą właśnie myślą przygotowaliśmy „Leksykon podkarpackich smaków”. Jest to pierwszy, i jak mamy nadzieję, milowy krok na drodze do zgromadzenia i upowszechnienia kompleksowej wiedzy dotyczącej podkarpackich produktów tradycyjnych.
|
|||||||||||
Podkarpackie Produkty Tradycyjne (Pro Carpathia, 2007) W krajach Unii Europejskiej jednym z priorytetów jest kultywowanie lokalnych tradycji i obyczajów. Systemem ochrony objęte są oryginalne produkty rolne oraz żywność regionalna, charakterystyczna ze względu na miejsce powstania i tradycyjny sposób wytwarzania. Podkarpacie ma walory, dzięki którym turystyka powinna stać się jego głównym atutem. Jednak nie wystarczy eksponować tylko wiekowe zabytki, piękną przyrodę czy bazę noclegowo-gastronomiczną dla turystów. Warto również prezentować produkty regionalne, bo przecież one także świadczą o przeszłości regionu, obrazują też przywiązanie do tradycji. Opracowanie zawiera mapę. |
|||||||||||
Potrawy regionalne z gminy Haczów i przygranicznego regionu Słowacji (Pro Carpathia, 2010) Książka tradycyjnej kuchni regionalnej Gminy Haczów i regionu przygranicznego Słowacji zrodziła się z potrzeby podzielenia się dorobkiem, bogactwem, różnorodnością i odmiennością potraw reprezentujących obydwa regiony. Każdy z nich posiada odrębną tożsamość, przywiązanie do tradycji, kultury, własnych obyczajów, muzyki ludowej, gwary, strojów i potraw. Głównym celem wydania powyższej publikacji jest promowanie walorów miejscowej kuchni, wywodzącej się z bogatych doświadczeń historycznych i religijnych regionu przygranicznego Polski i Słowacji. |
|||||||||||
Potrawy regionalne (Pro Carpathia dla gminy Stubno, 2005) Zbiór przepisów przypominający o stubnieńskiej tradycji kulinarnej. Potrawy w nim opisane są dziełem gospodyń kultywujących zasady smacznego gotowania. Jednym z celów jego powstania jest ochrona i podtrzymywanie tradycji kuchni lokalnej. |
|||||||||||
Brzosteckie przepisy kucharskie (Brzostek, 2007) Prezentacja kulinariów gminy Brzostek. Receptury i zdjęcia przygotowane przez mieszkańców. Publikacja mająca na celu zachowanie regionalnych przepisów kucharskich. |
|||||||||||
Tradycja i nowoczesność markowskiej kuchni (Markowa, 2006) Publikacja poświęcona tradycjom kulinarnym wsi Markowa w powiecie łańcuckim. Zawiera przepisy, ale także opisy dotyczące kulturowego znaczenia chleba, świniobicia, czy też słownik nazw gwarowych. |
|||||||||||
Potrawy regionalne i staropolskie z regionu Bieszczadów (Lesko, 2005) Zbiór przepisów kuchni regionalnej opracowany w oparciu o receptury uczestniczek kursu z kuchni regionalnej z gmin Solina, Baligród, Cisna, Olszanica i Lesko. |
|||||||||||
Potrawu tradycyjne powiatu łańcuckiego Folder wydany przez Fundację Fundusz Współpracy ze środków programu „Agro-Smak 2” zawierający opisy i zdjęcia potraw powiatu łańcuckiego, które uzyskały wpis na Listę Produktów Tradycyjnych w 2005 i 2006 roku, a także tych wytwarzanych w oparciu o stare receptury, lecz nie zgłoszonych na wspomnianą Listę. |
|||||||||||
Potrawy z Jałowego Książka będąca zbiorem przepisów kulinarnych, które zebrały przez swoje lata „zmagań z kuchnią” gospodynie z podustrzyckiej wsi Jałowe. Wydana na zlecenie Bieszczadzkiego Centrum Informacji i Promocji w Ustrzykach Dolnych. |
|||||||||||
ABC kuchni regionalnej (Strzyżów, 2007) Publikacja warta polecenia ze względu na sprawdzone przepisy kulinarne w niej zawarte. W przyrządzaniu najrozmaitszych smakołyków pomogą czytelnikowi praktyczne porady w niej zawarte. Przepisy udostępnione przez mieszkańców Gminy Strzyżów. |
|||||||||||
Brzosteckie lato w Słoiku (Brzostek 2008) Zbiór przeszło 100 przepisów na najróżniejsze przetwory z dostępnych w Brzostku produktów. Przepisy udostępnione przez społeczność miasta. |
|||||||||||
Chleb z Karpat Niewielka publikacja zawierająca zbiór tradycyjnych przepisów na wypiek chleba zebranych i opracowanych przez Romana Glapiaka, organizatora „Święta Chleba” odbywającego się co roku w sierpniu w Dźwiniaczu Dolnym w Bieszczadach. |
|||||||||||
Dobra gospodyni cuda w domu czyni (Rogi 2006) Książka dotycząca rogowskiej tradycji i kuchni. Jest ona rezultatem wielu godzin spędzonych na rozmowach ze starszymi mieszkańcami wsi Rogi (powiat krośnieński) i w niezwykły sposób ukazuje kulturę, także kulinarną, tego miejsca. |
|||||||||||
Kuchnia Doliny Strugu (2007) Zebrane w tej książce przepisy tworzą pełny obraz kuchni Doliny Strugu. Zostały one udostępnione przez Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia z gmin: Hyżne, Tyczyn, Chmielnik i Błażowa. |
|||||||||||
Kuchnia Podkarpacia (Rzeszów 2004) Bardzo atrakcyjny zbiór tradycyjnych podkarpackich przepisów. Bogato ilustrowany, zawierający „przemyślenia o jedzeniu” osób znanych, takich jak Józef Szajna, czy Robert Korzeniowski |
|||||||||||
Kuchnia regionalna Beskidu Dukielskiego (Dukla 2006) Redakcja: Krystyna Boczar Różewicz, Barbara Żwirecka Wydawca: Gmina Dukla |
|||||||||||
Kuchnia w cmolaskiej tradycji (2007) Zawiera zbiór przepisów na staropolskie potrawy kuchni regionu lasowiackiego. Potrawy przygotowane podczas warsztatów kulinarnych organizowanych w ramach projektu „Kącik tradycji kulinarnych Ziemi Cmolaskiej”. |
|||||||||||
Kuchnia regionalna okolic Rymanowa i Kracunoviec Zawiera bogaty zbiór przepisów na potrawy regionalne okolic Rymanowa i Kracunoviec (Słowacja). Publikacja w języku polskim i słowackim. |
|||||||||||
Potrawy bieszczadzkie polsko-ukraińskiego pogranicza Redakcja: Robert Bańkosz Wydawca: Bieszczadzkie Centrum Informacji i Promocji |
|||||||||||
Potrawy regionalne z Podkarpacia Zbiór przepisów na potrawy charakterystyczne dla naszego regionu, ale także te mniej znane i popularne, jednak nieodzownie związane z terenami Podkarpacia. |
|||||||||||
Przegląd Tradycji Kulinarnych Ziemi Dębickiej (2008) Zbiór przepisów kulinarnych Ziemi Dębickiej, którego celem było zebranie i przypomnienie dawnych potraw oraz „przelanie ich na papier”. Receptury przekazane przez członkinie Kół Gospodyń Wiejskich. |
|||||||||||
Przepisy potraw nagrodzonych Przepisy na potrawy nagrodzone podczas IX Biesiady nad Wyczawą czyli prezentacji tradycyjnych potraw wiejskich, Wiązownica 2009. Publikacja opracowana przez Centrum Kulturalne w Przemyślu. |
|||||||||||
Smak tradycji – kulinarne dziedzictwo Gminy Kolbuszowa (Kolbuszowa 2008) Zbiór przepisów kucharskich i nie tylko z okolic Kolbuszowej. Stanowi on zarówno przewodnik kulinarny ale także przypomnienie, że kultura stołu jest częścią kultury narodu. |
|||||||||||
Tradycyjne jadło Pogranicza Nadsańskiego (Przemyśl, 2010) Przepisy na potrawy nagrodzone pierwszymi nagrodami podczas „Biesiady nad Wyczawą” czyli prezentacji tradycyjnych potraw wiejskich w latach 2001 - 2009. Wydawnictwo ukazuje więzi kultury ludowej ze sztuką kulinarną. |