Aktualności

„We wstępną środę zapuść brodę, żurek wstaw na murek”

  • 06-03-2014
Tak właśnie wygląda żur z żytniej mąki, rozczyniony i zakiszony w „baszczowniku” – garnku glinianym lub kamiennym. Zakwas, po odcedzeniu żurowin, wlewano do wrzącej wody. Czysty, jałowy żur, bez omasty, jedzony z ziemniakami gotowanymi, był podstawową potrawą spożywaną przez cały okres Wielkiego Postu.
Źródło: www.facebook.com/pages/Muzeum-w-Przeworsku-Zespół-Pałacowo-Parkowy
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION