Aktualności

Smaki kuchni Sport’s Bar-B-Q

  • 07-03-2014
Szef kuchni Mariusz Nazimek
Szef kuchni Mariusz Nazimek
Tapenada
Tapenada
Zupa chilli con carne
Zupa chilli con carne
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa
T-bone
T-bone
W Rzeszowie jest wiele miejsc gdzie można dobrze zjeść. Czy przyjmie się pomysł na burger bar, jaki serwuje – oficjalnie otwarty dzisiaj - Sport’s Bar-B-Q w Millenium Hal w Rzeszowie?
Potrawy przygotowywane są tutaj pod okiem szefa kuchni Mariusza Nazimka, a dzięki przeszklonej ścianie na bieżąco można podglądać jego pracę. Menu zaczyna się od przystawek. Tu szczególnie godna polecenia jest tapenada (specjalna pasta z oliwek podana na pieczywie focaccia oraz skrzydełka w sosie BBQ i na ostro. Zupa chilli con carne – wyjątkowa i popularna w Ameryce (nawiązująca do kuchni meksykańskiej) podawana jest na ostro w gorącym kociołku. Inną ciekawą pozycją w menu jest ciemna zupa cebulowa (French onion soup) zapiekana w piecu z żółtym serem.
Ale pierwszoplanową rolę odgrywa tu świeże mięso i to od podkarpackich hodowców. Żeberka są podwędzane, następnie duszone i zapiekane. A burgery i steki? Te pierwsze to bułka wypiekana na miejscu, świeżo mielona wołowina od lokalnego dostawcy oraz ekologiczne warzywa. Do wyboru są cztery warianty: Sport’s burger, Puled burger, Wegetarian oraz Fish burger.
W temacie steki: T-bone (stek z kością z lędźwiowej części tuszy wołowej), Angus (stek ze szkockiej wołowiny) oraz Sport’s (stek z polskiej polędwicy wołowej od regionalnego farmera). Steki wysmażane są na życzenia klienta: rare (słabo wysmażony – mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka), medium (osocze po naciśnięciu jest już brunatnawe, mięso jeszcze bardziej jędrne) oraz well done (stek bardzo dobrze wysmażony).
Na zakończenie tej kulinarnej wyliczanki nie sposób nie wspomnieć o deserach. Tu kolejny akcent amerykańskiej kuchni, choć wydaje się swojsko brzmiący - sernik pomarańczowy na kruchym cieście polany konfiturą z czereśni (Orange cheesecake with cherries) oraz wypiekane na miejscu ciasto czekoladowe (Brownie) z lodami waniliowymi.
- Restauracja Sport’s Bar-B-Q jest elementem większego projektu, którego całość mieszkańcy Rzeszowa będą mogli poznać już w kwietniu – tajemniczo uśmiecha się Robert Wróbel, współwłaściciel nowej restauracji, która oficjalnie otwarta będzie w piątek 7 marca br.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION