Smaki jakich nie znacie

Masarnia JASAM w miejscowości Zimna Woda (gm. Jasło) to jeden z największych w kraju producentów wędliny końskiej. Kontynuuje ona tradycję zainicjowaną jeszcze w latach 50. XX w. przez firmę JASAN. Konina to mięso chude i co za tym idzie niskokaloryczne, zawiera znaczne ilości żelaza oraz błonnika, a jego skład aminokwasowy jest dobrze zbilansowany z potrzebami fizjologicznymi człowieka. Parametry mięsa końskiego nie odbiegają od innych gatunków mięsa, ma wartość odżywczą wyższą niż wołowina, wieprzowina i baranina. Kucharze wskazują także na walory jego smakowe. Prawdziwy befsztyk tatarski robi się właśnie z koniny.
Produkcja w masarni w Zimnej Wodzie, także z innych gatunków mięsa, odbywa się według dawnych, tradycyjnych receptur. Powstają tu kiełbasy, szynki, kabanosy, wędliny podrobowe, pasztety, rolady, wędzonki. Zakład specjalizuje się również w pieczeniu prosiaków i dzików na indywidualne zamówienia. I chyba robią to dobrze skoro ich wyroby serwowano m.in. w trakcie Międzynarodowego Forum Gospodarczego w Krynicy. (www.saip.pl)