Aktualności

O polskim dymie dyskusja w Brukseli

  • 27-02-2014
W czwartek 26 lutego br. przedstawiciele Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie Fryderyk Kapinos, Waldemar Kluska, Jacek Noworolnik spotkali się w Strasburgu z Tonio Borgiem, europejskim komisarzem ds. zdrowia i polityki konsumenckiej. Spotkanie zostało zorganizowane z inicjatywy eurodeputowanego Pawła Kowala.
Na spotkaniu przedstawiono problemy producentów związane z brakiem możliwości dostosowania się do nowych wymagań związanych z zawartością benzo(a)pirenu w produktach wędzonych tradycyjnie. Komisarz potwierdził, że w okresie konsultacji nowej normy strona Polska nie przedstawiła własnych badań akceptując bez zastrzeżeń ustalone poziomy benzo(a)pirenu. Oczekuje on wystąpienia ze strony polskiego rządu z wnioskiem o przyjazd do Polski unijnej komisji technicznej, która zbada problem na miejscu. Komisarz oczekuje również na konkretne propozycje poparte wynikami urzędowych badań produktów wędzonych tradycyjnie. Wyraził wolę wykorzystania także wyników badań właścicielskich i finansowanych przez samorządy.
Badania urzędowe już się rozpoczęły, z informacji Stowarzyszenia wynika, że do badań pobierane są także próby wyrobów wędzonych w komorach wędzarniczo-parzelniczych (nie tradycyjnych) co zmniejsza pulę badań przeznaczoną dla wyrobów wędzonych tradycyjnie.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION