Aktualności

Gotuj lokalnie - projekt dla szkół gastronomicznych

  • 27-01-2014
fot. Jorge Royan/WikiCom
fot. Jorge Royan/WikiCom
Bryndza podhalańska, podkarpacki miód spadziowy czy kaszubska truskawka – te oraz inne regionalne produkty, staną się podstawą do kreowania nowoczesnej kuchni polskiej. Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej zaprasza szkoły gastronomiczne do wzięcia udziału w projekcie „Gotuj lokalnie”. Nabór trwa do 28 lutego br.

Jak gotować nowocześnie, korzystając z polskich produktów regionalnych i tradycyjnych? Jak te wyjątkowe produkty zaprezentować w nowej formie, zachowując ich charakterystyczny smak? Jak ważna jest współpraca z lokalnymi producentami żywności? Na te oraz na inne pytania już wkrótce odpowiedź poznają uczestnicy projektu „Gotuj lokalnie”. Fundacja EFRWP przy współpracy z Akademią Marcina Budynka, przygotowała dla nauczycieli oraz uczniów ze szkół gastronomicznych cykl zajęć, poszerzających wiedzę na temat produktów tradycyjnych i regionalnych, które mają pokazać, że istnieją liczne możliwości wykorzystania takich produktów w kreowaniu nowoczesnej kuchni. Dodatkowo warsztaty mają zachęcić przyszłych kucharzy do współpracy z lokalnymi producentami i rolnikami – dzięki temu potrawy przez nich serwowane zawsze zachowają wysoką jakość i podbiją serca ich gości.

Zgłoszenia do programu – wypełniony formularz zgłoszeniowy, dostępny na stronie www.efrwp.pl – należy przesłać drogą elektroniczną na adres warsztaty@efrwp.com.pl w terminie do 28 lutego br. Do projektu zakwalifikuje się 20 szkół z całej Polski, które prześlą swoje zgłoszenie jako pierwsze.

– Polska ma wiele tradycyjnych, regionalnych, a tym samym wyjątkowych produktów, które niestety nie są powszechnie znane i wykorzystywane przez szefów kuchni. Poprzez nasze warsztaty chcemy pokazać przyszłym adeptom sztuki kulinarnej, że polska kuchnia nie kończy się na kotlecie schabowym i flakach. Mamy wiele regionalnych produktów, które mogą stanowić podstawę nowoczesnej kuchni. Chcemy w naszym projekcie zwrócić także uwagę na korzyści, jakie płyną z bezpośredniej współpracy z producentami w przyszłej pracy kucharza – mówi Krzysztof Lipiński, zastępca dyrektora Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej.

Projekt „Gotuj lokalnie” podzielony jest na trzy etapy: szkolenie z szefami kuchni dla nauczycieli z placówek biorących udział w programie w ramach Targów EuroGastro 2014, warsztaty kulinarne prowadzone przez nauczycieli w szkołach (zajęcia teoretyczne oraz praktyczne), a także konkurs dla uczniów na danie główne wykorzystujące produkty regionalne. Jego zwycięzcy otrzymają nagrodę specjalną – kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Dodatkowo na wszystkich finalistów czekają nagrody rzeczowe.
Projekt „Gotuj lokalnie” realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.

Źródło: www.gospodarkapodkarpacka.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION