Gdzie można dobrze zjeść (7)
Taberna pod Sosnami w Kielnarowej mieści się na terenie Kampusu Centrum Turystyki i Rekreacji WSIiZ, ciut z boku, więc nie wszyscy poza studentami mogą wiedzieć o tym kulinarnym przybytku. A warto się tam udać i to nie tylko po to, aby zobaczyć obiekt zbudowany z elementów przeniesionej chaty wiejskiej, który wygląda dokładnie tak, jak klasyczna, staropolska gospoda.
W menu wyłącznie regionalne dania, m.in. chleb pieczony na liściach kapusty, w zestawie ze skwarkami i ogórkiem, pierogi ruskie, pierogi z kaszą gryczaną, wyborne żeberko z kapustą, golonko pieczone z ziołami, proziaki z masłem czosnkowym, studzienina, a na zamówienie prosiak faszerowany. Na deser warto zamówić klasyczną szarlotkę (jabłko krojone w kostkę, nie tarte na mus) lub sernik i popić to kompotem… z suszonej śliwki.