Gdzie można dobrze zjeść (6)
Hreczynaki
Stolniki
Karczmy Jadło Karpackie w Sanok, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, wielbicielom tradycyjnego jadła przedstawiać nie trzeba. We wnętrzu mieszczańskiej, przyrynkowej kamienicy odtworzono umiejętnie klimat dawnej gospody. Ściany i parapety ozdobiono stary przedmiotami użytkowymi, artystycznymi rzeźbami, zawieszono czarno-białe stare zdjęcia.
W menu dominują dania kuchni regionalnej: zupa zalewajka, zupa czanachy, fuczki (placki z kapusty i ciasta naleśnikowego) podawane ze śmietaną, hreczanyki (pikantne sznycle z kaszy gryczanej i mięsa mielonego) polane sosem pieczarkowym, stolniki (gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami i serem białym), pierogi z mąki razowej z kapustą lub z kaszą gryczaną podawane ze skwarkami, bób ze skwarkami. Jeżeli jesteś w odległości 30-40 km od Sanoka, skręć i wpadnij tu na obiad. Nie będzie to czas zmarnowany.