Aktualności

Gdzie można dobrze zjeść (5)

  • 16-01-2014
Zajazd Gościniec, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, usytuowany jest w centrum handlowo-przemysłowym Rzeszowa (przy ul. Przemysłowej). Obiekt ma ciekawą bryłę, z mocno zaakcentowanymi detalami wykonanymi z drewna. Wnętrze zdobią liczne stare meble, obrazy, rzemiosło (oryginalne, gliniane figurki Władysławy Prucnal) i dawne reklamy zawieszone na ścianach.

Przygotowywane są tu tradycyjne dania kuchni regionalnej i polskiej: chleb wiejski ze smalcem, proziaki z masłem czosnkowym, śliwki w boczku, żurek dynowski, krupnik, zupa jarosza (kartoflanka), barszcz czerwony wiejski, żeberka w kapuście, gołąbki w liściach winogron, golonka bez kości, cztery rodzaje pierogów, omlety z konfiturą, naleśniki z serem, z powidłami śliwkowymi lub prażonymi jabłkami, sezonowo także żydowski czulent. Do wyrobu dań wykorzystywane są produkty posiadające unikalne cechy, np. suszona śliwka - suska sechlońska z Iwkowej, kapusta kiszona z Charsznicy, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca czy podkarpacki miód spadziowy (wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych). Dobór dań uwarunkowany jest sezonowością. Zajazd oferuje również wybór ciekawych alkoholi (wina armeńskie i gruzińskie oraz regionalne destylaty).
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION