Aktualności

Wędliniarze zwierają szyki

  • 14-01-2014
Podkarpaccy przedsiębiorcy z branży mięsnej stają w obronie swoich firm. Chodzi oczywiście o nową dyrektywę Unii Europejskiej drastycznie obniżającą zawartość substancji smolistych w wędlinach.

 Przepisy zakazujące wędzenia mięsa dymem z drewna liściastego mają wejść w życie we wrześniu br. Obostrzenia te uderzą przede wszystkim w małe, rodzinne masarnie, wytwarzające tradycyjne wędliny metodą rzemieślniczą, głównie na rynek lokalny. 14 stycznia br. w barze Taurus w Ładnej koło Tarnowa planowany jest zjazd przedstawicieli lokalnych masarni, organizatorzy liczą na udział ok. 50 podmiotów. Najliczniej ma być reprezentowany powiat mielecki (działają tu 23 firmy) i gmina Markowa (6 firm).
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION