Aktualności

Gdzie można dobrze zjeść (4)

  • 14-01-2014
Karczmę-Restaurację na wyspie na palach zagłębionych w toń jeziora w Rudzie Różanieckiej wybudował Mirosław Zaborniak, szef i główny udziałowiec Gospodarstwa Rybackiego.

Naturalne polodowcowe jezioro o powierzchni 20 ha leży w środku sosnowych lasów na obrzeżach Rudy, przy drodze w kierunku Śuśca. 150 m od brzegu, na sztucznie usypanej wyspie, stoi karczma zbudowana z jodły i świerka, sosnowe są jedynie odrzwia. Na wyspę nie trzeba się przeprawiać w bród, łodzią, tratwą, czy kajakiem. Najprościej drewnianym molo.
Ośrodek wypoczynkowo-szkoleniowy Dębowy Dwór (jest na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki) to nowoczesny i uroczy skrawek roztoczańskiej ziemi. Kuchnia specjalizuje się w regionalnych daniach rybnych. W karcie królują: zupa rybna, żurek śląski, flaczki po warszawsku, smażony lub pieczony karp i pstrąg, karp zapiekany w jarzynach, pierogi z farszem z karpia (okraszone masełkiem i grzybami - pyszności). Za serwowanego tu karpia wędzonego właściciel uzyskał drugie miejsce w kategorii dań z ryb podczas targów rybackich w Poznaniu.
Więcej informacji www.debowy-dwor.pl.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION