Gdzie można dobrze zjeść (2)
żurek dynowski
proziaki
pierogi kresowe
czulent
Karczma Pod Semaforem w Bachórzu powstała w 2003 r., na rozstaju dróg prowadzących w kierunku na Rzeszów, Przemyśl i Sanok. Jednak drewno i kamień, z których zbudowana jest karczma wkomponowują się tak dobrze w malowniczy krajobraz Pogórza Dynowskiego, że ma się wrażenie wiekowości tych murów.
Stylowe, wykończone drewnem wnętrza nawiązują do historii kolejnictwa. Drewniane ściany zdobią stare mapy kolejowe Galicji i Bukowiny, makiety wagonów, oryginalne litografie, zdjęcia i kartki pocztowe. Na przebiegającym tuż obok torze zatrzymuje się wąskotorowy ekspres „Pogórzanin”, którego pasażerów karczma zaprasza na przerwę w podróży. Można także wynająć drezynę, aby samemu pojeździć – w kierunku na Dynów - po wąskim torze.
Zjeść tu można tradycyjne dania kuchni polskiej: kapuśniak, chleb wiejski ze smalcem, kartoflankę, barszcz czerwony z jaśkiem, barszcz czerwony wiejski z jajkiem, pięć rodzajów pierogów, kaszankę z grilla, golonkę bez kości, flaczki domowe. Od piątku do niedzieli zamówić można wyjątkowy czulent , tradycyjną potrawę kuchni żydowskiej.
Szczególnie godne polecenia są (znawcy twierdzą, że jeden z najlepszych w regionie) świeżo pieczone na kuchennym blacie proziaki z masłem czosnkowym. Na znawców czeka też żurek dynowski z kiełbasą, boczkiem, pieczarkami i jajkiem oraz wiejskim chlebem. A na spragnionych wschodnich smaków – solidna micha pierogów kresowych z kaszą gryczaną i grzybami.