Umacniamy pozycję lidera
Powoli, ale systematycznie powiększa się lista wyrobów na Liście Produktów Tradycyjnych. Do przekroczenia 1200 brakuje już tylko 10. Spośród pięciu najnowszych wpisów (z datą 30 listopada br.) dwa pochodzą z Podkarpackiego (łącznie mamy ich już 153), po jednym z Opolszczyzny, Podlasia i Zachodniopomorskiego.
Podkarpackie zarejestrowało:
- barszcz biały wielkanocny z okolic Sieniawy - tradycyjną zupę świąteczną z kawałkami jajka, wędliny, serowych gomółek, startego chrzanu i chleba pokrojonego w kostkę; w smaku kwaśną, o zapachu zakwasu żytniego i wędzonej szynki
- malinówkę jasielską - nalewkę o zawartości alkoholu 35-45%, lekko słodką z wyczuwalną nutką goryczki, o charakterystycznym, wyrazistym zapachu malin i głębokiej, malinowej barwie. W okolicach Jasła do jej sporządzania wykorzystuje się maliny lipcowe - bardzo dojrzałe, zbierane na słońcu, bo mają najlepszy smak i aromat.