Aktualności

Umacniamy pozycję lidera

  • 10-12-2013
Powoli, ale systematycznie powiększa się lista wyrobów na Liście Produktów Tradycyjnych. Do przekroczenia 1200 brakuje już tylko 10. Spośród pięciu najnowszych wpisów (z datą 30 listopada br.) dwa pochodzą z Podkarpackiego (łącznie mamy ich już 153), po jednym z Opolszczyzny, Podlasia i Zachodniopomorskiego.

Podkarpackie zarejestrowało:
- barszcz biały wielkanocny z okolic Sieniawy - tradycyjną zupę świąteczną z kawałkami jajka, wędliny, serowych gomółek, startego chrzanu i chleba pokrojonego w kostkę; w smaku kwaśną, o zapachu zakwasu żytniego i wędzonej szynki
- malinówkę jasielską - nalewkę o zawartości alkoholu 35-45%, lekko słodką z wyczuwalną nutką goryczki, o charakterystycznym, wyrazistym zapachu malin i głębokiej, malinowej barwie. W okolicach Jasła do jej sporządzania wykorzystuje się maliny lipcowe - bardzo dojrzałe, zbierane na słońcu, bo mają najlepszy smak i aromat.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION